НАССР

 

Анализа на Опасности и Кртични Контролни Точки (НАССР) е меѓународно прифатен како најефективен систем за управување со безбедноста на храната.
Првите НАССР системи се развиени во САД во раните 60 - ти години како заеднички проект на американската национална вселенска агенција (НАСА), компанијата Pilsbury и воените лаборатории на САД.

Зошто НАССР?        

  • Исполнување на законските барања
  • Намалување на ризиците поврзани со храна до максимално можно ниво
  • Зголемена доверба кај потрошувачите
  • Воспоставување на превентивен систем
  • Овозможува вработените да ги извршуваат задачите на најефикасен начин
  • Концентрирање на расположивите ресурси на најосетливите места
  • Што претставува НАССР?

  • Алатка за проценка на опасностите
  • Отворен превентивен систем
  • Најефикасен систем за контрола на безбедноста
  • Систем кој се приспособува на промените
  • Систем кој дозволува постојано подобрување
  • Делегирање на одговорности
  • Меѓународно прифатен и препознатлив
  •  

    НАССР системот е применлив во секој сегмент од бизнисот, вклучувајќи:

  • Набавка на суровини и репроматеријали
  • Производство, преработка
  • Пакување
  • Складирање
  • Дистрибуција

  •  

    Придобивки од НАССР:

  • Го намалува бројот на инциденти поврзани со безбедноста на храната,
  • Ги намалува загубите,
  • Го подобрува системот за управување со безбедна храна,
  • Влева доверба кај потрошувачите, дека Вашето работење е под контрола,
  • Овозможува зголемување на бројот на потрошувачи на Вашите производи,
  • Го намалува ризикот од производство на небезбедна храна
  • Ги намалува појавите на труење со храна
  • Ја зголемува довербата
  • Обезбедува заштита на потрошувачите
  • Со имплементација на НАССР го докажувате и документирате Вашето “совесно и одговорно работење”
  •  

     

    7-те НАССР Принципи, дефинирани од  Комисијата на  Цодеџ Алиментариус се:

        Принцип 1

  •  Спроведување на анализа на опасностите          
  • Изготвување на дијаграм на процесот на производство и идентификација на потенцијалните микробиолошки, хемиски и физички опасности, кои може да се појават во секоја фаза од процесот, вклучувајќи контрола на истите.

  •    Принцип 2

  • Одредување на Критичните Контролни Точки (ККТ)
  • Со помош на стеблото на одлука се одредуваат ККТ.
  •  

       Принцип 3

  • Одредување на критични граници
  • Критичните граници представуваат мерлива контролна вредност, која ја одредува прифатливоста.
  •  

      Принцип 4

  • Воспоставување на систем за мониторинг на ККТ  
  • Спроведување на контролни мерки при дефинирана фрекфенција, со цел да се потврди дека процесот се одвива во рамките на контролните граници.
  •  

      Принцип 5

  • Воспоставување на корективни акции кога ККТ-ки не се под контрола
  • Акцијата која треба да се превземе при одредени отстапувања е дефинирана како корективна акција.
  •  

    Принцип 6

  • Воспоставување на процедури за верификација на НАССР планот
  • Проверки кои се спроведуваат за да се потврди дека НАССР системот е валиден и ефикасен.
  •  

    Принцип 7

  • Воспоставување на потребна документација, вклучувајќи ги сите процедури и записи, кои ги исполнуваат барањата на НАССР принципите и примена на истите
  • Документирана НАССР студија, која вклучува  табели, записи од мониторингот на ККТ и други потребни документи и записи.